MAANPUOLUSTUSLEIRI

Katso myös Maanpuolustusleiri 2!

Liikuntavammaisten maanpuolustusleiri Oulun Hiukkavaarassa
20.–21.5.2006

Oulun Hiukkavaarassa järjestettiin viime viikonloppuna liikuntavammaisten maanpuolustusleiri. Leirin järjestäjinä ja suunnittelijoina olivat Invalidiliiton Oulun asumispalveluyksikkö, Maanpuolustuskoulutuksen Pohjois-Pohjanmaan piiri sekä Oulun seudun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat Anne Selmgren, Henna Leinonen ja Titta Ukkola. Opiskelijat olivat mukana toteuttamassa leiriä opintoihinsa kuuluvana moniammatillisena projektityönä. Leiri oli valtakunnallisesti ensimmäinen vaikeasti liikuntavammaisille järjestetty maanpuolustusleiri ja sen tarkoituksena oli antaa liikuntavammaisillekin oikeus armeijaelämään ja sitä kautta uusiin kokemuksiin ja elämyksiin. Leirille osallistui 15 leiriläistä, kolme heistä oli Invalidiliiton Oulun asumispalveluyksikön ulkopuolisia henkilöitä. Ohjaajia ja henkilökohtaisia avustajia leirillä oli yhdeksän. Leirin johtajana toimi Invalidiliiton Oulun asumispalveluyksikön virikeohjaaja Jouni Qveflander. Leiriläiset jaettiin neljään ryhmään, joiden ryhmänjohtajina opiskelijat sekä yksi avustajista toimivat. ryhmänjohtajat. Ryhmät olivat: siniset alikersantit, siniset korpraalit sekä vihreät alikersantit ja vihreät korpraalit.

Lauantaina 20.5.2006 leiri aloitettiin Hiukkavaaran kasarmialueella kello 10, tervetulotoivotuksella ja katsomalla video maanpuolustuksesta. Tunnelma oli hieman jännittynyt, mutta kuitenkin innostunut. Videon katsomisen jälkeen jokainen sai itselleen armeijan maastopuvun, repun, pakin, haarukka-lusikka-yhdistelmän, sissitakin, sadeviitan sekä kenttäpatjan. Kun vaatteet oli vaihdettu siviileistä armeijan vihreisiin, siirryimme marssien Paviljongin maastoon. Osa leiriläisistä kulki kävellen ja osa pyörätuoleilla. Matkan jälkeen marssijat olivat väsyneitä, mutta tyytyväisiä siihen, että suoriutuivat matkasta ja ylittivät itsensä.

Lounas syötiin maastossa pakeista, kuten armeijan henkeen kuuluu. Seuraavaksi vuorossa oli leirin pystytys. Pystytimme kentälle kolme puolijoukkuetelttaa, teltat nousivat pystyyn yllättävän nopeasti, kun yhdessä pähkäilimme ja autoimme toisiamme. Leirin pystytyksen jälkeen vuorossa oli tiesulun teko, jolloin myös telamiinat kaivettiin maahan. Osa leiriläisistä lähti pystyttämään tiesulkua kasarmialueelle vievälle tielle ja loput lähtivät ampumakoulutukseen. Tiesulkualueella pyöritettiin muutaman tunnin ajan vahtivuoroja, joiden aikana liikennettä pysäytettiin ja kyseltiin matkan tarkoitusta, kuten oikealla armeijaleirillä konsanaan. Ampumakoulutusta annettiin laser-aseella. Ampuminen oli osalle leiriläisistä täysin uusi kokemus, joka samalla antoi leiriläisille haasteita miettiä, millä keinoin he pystyvät ampumaan.

Invalidiliiton Oulun asumispalveluyksikön virikeohjaaja Jouni Qveflander oli kehittänyt yllätystehtävän leiriläisille. Leiriläiset jaettiin kahteen joukkueeseen, toisessa oli siniset alikersantit ja siniset korpraalit ja toisessa oli vihreät alikersantit ja vihreät korpraalit. Joukkueiden piti etsiä metsiköstä loukkaantunut ihminen (Viljo-nukke) ja rakentaa hänelle sitten paarit, joilla kantaa hänet takaisin. Vähintään toisen paarin kantajan piti olla leiriläinen. Leiriläiset olivat innolla mukana suorittamassa tehtävää. Niin kävelevät kuin pyörätuolilla kulkevat etsivät Viljo-nukkea Paviljongin metsästä. Tehtävässä leiriläisten piti suunnitella koko etsintä sekä toteuttaa se siten, että kaikilla oli mahdollisuus osallistua. Yhteistyö kummassakin etsintäryhmässä tuntui sujuvan mallikkaasti ja Viljo-nukke saatiin kannettua paareilla pois metsästä molempien joukkueiden voimin.

Kello 21 Kenttärovasti Liukkonen kävi kertomassa meille kirkollisesta työstä puolustusvoimissa ja hän myös piti meille iltahartauden. Leiriläiset saivat esittää hänelle myös kysymyksiä ja siitä saatiinkin mielenkiintoinen keskustelu aikaan, joka olisi kestänyt vaikka koko yön. Jokainen leiriläinen sai myös itselleen lahjaksi sotilaan virsikirjan. Iltahartaus sekä kenttärovastin kertoma yhteistyö kirkon ja puolustusvoimien kesken sai leiriläiset hiljentymään.

Leiriläisille oli etukäteen jaettu kipinävuorot yön ajaksi, jotka kestivät jokaisella noin tunnin. Kipinävuorot pyörivät hyvin ja leiriläiset olivat vastuuntuntoisesti mukana vahtimassa kamiinoita.

Sunnuntai ja Kaatuneiden muistopäivä valkeni jälleen aurinkoisessa säässä. Vaikka monella olikin takanaan huonosti nukuttu yö, ei aamupalan aikaan suurempia väsymisen merkkejä ollut nähtävillä. Kaikkien noustua ja saatua aamiainen syötyä oli edessä leirin purkaminen. Invalidiliiton toimitusjohtaja Raimo Lindberg oli kutsuttu mukaan leirin viimeiseen päivään. Tällä leirin suunnittelijat halusivat viedä viestiä myös useammalle taholle, että tällainenkin leiri on mahdollinen, vaikka osallistujat ovatkin vaikeasti liikuntavammaisia.

Leiriläiset ja Raimo Lindberg marssivat yhdessä takaisin varuskunta-alueelle, jossa edessä oli vielä suunnistuskoulutus sekä pienimuotoinen suunnistusharjoitus. Kaikkien kasvoilta paistoi jo väsymys, mutta kuitenkin jokainen leiriläisistä osallistui suunnitukseen ja rastit löytyivät.

Leiri päätettiin hieman jo vakavammissa tunnelmissa sodassa kaatuneita kunnioittaen Pohjanmaan Prikaatin muistopaasin luona. Maanpuolustuskoulutuksen puolelta kiitoksen ja diplomien jaon suoritti evp. kapteeni Antero Mikkonen. Lisäksi Invalidiliiton toimitusjohtaja Raimo Lindberg esitti kiitoksensa leiriläisille sekä kutsusta ja leirin järjestelyistä leirin johtajalle Jouni Qveflanderille sekä sosionomiopiskelijoille.

Leirin päätös oli kaikille koskettava kokemus, muistopaasin edessä, kuunnellen evp. kapteeni Antero Mikkosen tarinaa. Tilanteessa leiriläisille mahdollistui luja kokemus kuulua Suomen Puolustusvoimiin sekä olla mukana kokonaisuudessaan muistamassa sodissamme kaatuneita.

Kokonaisuudessaan Liikuntavammaisten maanpuolustusleiri oli onnistunut kokemus. Palaute leiriläisiltä oli positiivista ja olipa jopa kommentteja, että eiköhän jatketa leiriä vielä. Varusteiden luovutuksen jälkeen kotiin suuntasi väsynyt, mutta onnellinen porukka leiriläisiä sekä ohjaajia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEIRIOHJELMA