Katso video

Tervetuloa vammaisten maanpuolustusleirin kotisivuille

"Saatuamme puolijoukkueteltat pystyyn ja joukkue varustettua sekä muonitettua. Kuvissa olemme järjestäytymässä ja valmistautumassa varuskunta-alueella maastoon lähtöön. Lauantaina puhelimet toimivat leirillä hyvänä apuna.

Puolet joukkueesta lähti maastoon Nasu-telakuljetuskuormurilla, toinen osasto joukkueesta siirtyi maastoon tunnustelijoiden johtaessa joukkoa. Matkalla maastoon sekä ampumaradalle poistimme reitillä kahdelta eri miinakentältä telamiinat Nasun tieltä…."

 

-Sanomalehti Kaleva

Lue Kalevan artikkeli leiristä tästä

Leirin ideaa

Vammaisten maanpuolustusleirillä tehdään samoja asioita kuin Suomen puolustusvoimien järjestämillä leireillä. Leirillä on tuttua mm. miinanraivaus nelivetoisilla pyörätuoleilla, ampuminen oikealla rynnäkkökiväärillä (pyörätuolista ja makuulta), kadonneen etsintä, ruokailu maastossa ja muu vauhdikas leirielämä.

Tapahtuma kestää viikonlopun (la -su) öineen. Nukkuminen tapahtuu aidossa joukkueteltoissa. Leirin johtajana toimii rajoja rikkova virikeohjaaja Jouni Qveflander.

Vammaisten maanpuolustusleirin yhtenä ideana on tuoda esille esteettömyyttä ja mahdollisuuksia - myös vammaiset voivat olla osana Suomen itsenäisyyttä, fyysisistä rajoitteista riippumatta.

"Maanpuolustuslerin idean sain, kun olin itse vapaaehtoisella maanpuolusutusleirillä syksyllä 2004 Hiukkavaarassa. Ensimmäisenä yönä kipinävuoron jälkeen siinä putkimiinaa pimeässä metsässä asetellessa kovassa vesisateessa puoli yhden aikaan yöllä ajattelin, että tälläiset koemukset olisivat varmasti vammaisille myös mahdollisia, kun tiesin että sitä oli toivottu. Siinä kolmen päivän leirin aikana ajatus oli valmis. Niinpä tästä kaksi vuotta myöhemmin, samassa maastossa vedimme esimmäisen vaikeasti liikuntavammaisten maanpuolusutusleirin.

Avuksi mukaan ja suunnitteluun ensimmäiselle leirille sain kolme ammattikorkeakoulun opiskelijaa (OAMK/Sosiaalialan ko.), jotka tekivät siitä Moniammatillisen projektityön (STA029) liitteenä tässä" -Jouni Qveflander

Leirit on järjestetty Maanpuolustuskoulutus Ry:n, yritysten ja yhteistyön tuloksena.

Maanpuolustusleiri herätti myös kansainvälistä mielenkiintoa. Muun muassa saksalainen tv-kanava ilmoitti olevansa kiinnostunut tekemään dokumentin kolmannesta maanpuolustusleiristä, mikäli se olisi järjestetty.

 

Maanpuolustusleiri 1.

Tutustu tästä vuonna 2006 järjestettyyn ensimmäiseen liikuntavammaisten maanpuolustusleiriin!

 

Historia

Maanpuolustusleiri järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Toinen leiri oli vuotta myöhemmin huomattavasti suurempana.